Nuffnang Ads

Ahad, April 24, 2011

Jerman lebih awal bina StealthPrototaip pesawat tentera Nazi Jerman iaitu Horten 2-29 mirip Stealth milik Amerika Syarikat.

BERLIN - Rangkaian National Geographic akan menyiarkan dokumentari yang menunjukkan Jerman sudah membina pesawat mirip Stealth milik Amerika Syarikat (AS) ketika di zaman pemerintahan mendiang Adolf Hitler.
Lihat video pesawat tersebut.


Pesawat itu sudah dibina 30 tahun lebih awal sebelum AS berjaya memajukan teknologi kalis radar yang digunakan oleh pesawat Stealth.

Namun, jurutera-jurutera tentera Nazi cuma sempat membina tiga prototaip pesawat itu dan gagal meneruskan pembinaan secara besar-besaran kerana tewas dalam Perang Dunia Kedua.
Pesawat yang dikenali sebagai Horten 2-29 dan ujian pertama dilakukan pada Mac 1944 manakala kos pembinaannya ialah AS$250,000 (RM885,001) dengan menggunakan enjin BMW 003A.
Beberapa pakar menyatakan jika pesawat itu dikeluarkan secara besar-besaran, kemungkinan Perang Dunia Kedua akan dimenangi oleh Jerman. - Agensi

1 ulasan:

HARITH ISKANDAR berkata...

mcm itu aje, jeman akan menang kalau tidak bergerak terlalu jauh kedalam kawasan musuh .contoh dlm peperangan 6 hari antara Israel dan liga arab..aku rasa la..tapi aku suke stealth ni..nmpak cool :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

X-COPYConfiguration After installing, you might want to change these default settings: