Nuffnang Ads

Sabtu, September 24, 2011

Saintis buktikan Nabi Musa belah lautLAKARAN artis menunjukkan angin kuat dari timur telah menyebabkan air lagun (kiri) dan sungai (kanan) 'berpusing' dan membentuk dinding air dekat Laut Merah.

BOULDER, Amerika Syarikat (AS) - Saintis-saintis di AS membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil, lapor sebuah akhbar.

Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional di sini, mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizik.
Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Israel terperangkap di antara pasukan tentera Firaun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.
Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil.
Kini, dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan bahawa laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air.
Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.
Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 kilometer (km) dan selebar 4.8km.
Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsunami.
Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di Internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE. - Agensi

5 ulasan:

Shafiq berkata...

Subhanallah.. Dalam Al-Quran dah lama dinyatakan kejadian ini..
Kalau ada yang mempertikaikan lagi kesahihan Al-Quran, tak tahulah nak buat camne..

shah Blogger berkata...

Bagus btl artikel ni bro.. thanks for sharing. Semuanya sahih!

Sulaiman Abdullah berkata...

Terimakasih diatas komen anda berdua Shafiq & Shah Blogger,alamcyber akan sentiasa berkongsi info2 menarik untuk tatapan kitra bersama...

Tanpa Nama berkata...

diharap video nabi musa dibuang kerana karakter nabi tidak bole dilakonkan. TQ

Sulaiman Abdullah berkata...

Terimakasih "Tanpa Nama" diatas ingatan anda.Video gambaran Nabi Musa membelah laut sudah dibuang.Sebagai manusia biasa kita tidak sunyi dari membuat kesilapan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

X-COPYConfiguration After installing, you might want to change these default settings: