Nuffnang Ads

Isnin, September 23, 2013

RAHSIA GARAM AMALAN SUNNAH YANG TIDAK DI KETAHUI

Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.


PEMBENTUKAN GARAM
Di peringkat awal bumi ini terbentuk , gunung-gunung berapi yang aktif  melepaskan begitu banyak gas yang mengandungi klorin , ianya terhasil daripada pemanasan lahar dengan batu-batu yang mengadungi klorin. 

Apabila pertemuan diantara batu klorin dan batu natrium maka terhasillah suatu tindakbalas kimia yang menggabungkan unsur klorin dan natrium sekaligus terbentuklah begitu banyak Natrium Klorida (NaCl / Garam).

GARAM LAUT
Letusan gunung berapi dan hujan yang berterusan selama jutaan tahun dahulu telah menyebabkan pengumpulan dan pembentukan garam didalam lautan. Oleh itu pada zaman dahulu air laut sebenarnya tawar, proses ini adalah persediaan pencipta supaya bumi adalah tempat yang bersesuaian untuk didiami manusia.

GARAM TASIK
Disebabkan oleh pergerakan kerak bumi jutaan tahun dahulu ,  tanah yang bergerak memerangkap air laut seterusnya menjadikan ia sebuah tasik yang masin airnya. Beberapa tasik masin boleh juga terbentuk apabila sungai terhenti darpada mengalir ke tasik disebabkan perubahan permukaan alam. 

Terdapat juga kejadian tasik masin disebabkan oleh pengewapan suhu tinggi yang mengakibatkan garam terkumpul terutamanya tempat yang mempunyai empat musim.

GARAM GUNUNG
Fenomena pergerakan kerak bumi telah memerangkap air laut kemudiannya dilitupi pula dengan tanah serta batu-batan , proses ini menyebabkan garam tersebut terperangkap didalam bumi selama berjuta tahun. Proses kejadian garam gunung melibatkan tekanan dan suhu yang amat tinggi.

RAHSIA GARAM AMALAN SUNNAH YANG TIDAK DI KETAHUI

Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Pada zaman Yunani, Tentera Yunani ( askar Greek ) dibayar gaji menggunakan garam .Begitu juga dengan episod penjajahan negara kecil oleh negara besar dengan mengenakan hukuman penjara kepada penentang mereka.

Apabila dipenjarakan, mereka ( penentang ) akan diberi makanan seperti roti dan air tanpa garam .Walaupun kerap dihidangkan dengan roti dan air tanpa garam, badan mereka tetap lemah memandangkan kurangnya kandungan garam dalam badan.

Dari Abdullah Bin Umar

” Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit ( menerusi hujan ) ke bumi iaitu besi, api ,air dan garam”

Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya .

Dari Anas Bin Malik, nabi bersabda ” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam .

Dalam kitab perubatan Islam, untuk penyakit dari laut maka untuk keluarkannya dari badan/merawatnya dari laut juga iaitu menggunakan air garam. Antaranya:

1. Penyakit Gout – timbus anggota badan atau bahagian yang bengkak dengan pasir laut ( tepi pantai ) 1 – 2 jam kemudian mandi air laut.

2. Goreng 1 – 2 genggam garam kasar sampai kekuningan kemudian demah / tuam di bahagian yang bengkak atau sakit. Garam itu dibungkus dengan kain.

3. Guna cara yang sama seperti di atas untuk penyakit lenguh-lenguh sendi, sakit kepala, senggugut. Kalau sakit lelah demah / tuam pada tapak kaki.

4. Elak mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dan secubit garam atau air suam dan secubit garam sebelum memulakan perjalanan

5. Mengembalikan tenaga untuk orang yang bekerja berat seperti bertani, bersukan dan seumpamanya – minum air suam dan sedikit garam.

6. Cuci perut : minum air suam dan satu butir garam kasar sebelah pagi.

PETUA BERDASARKAN KAJIAN :
  • Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).
  • Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.Merawat cirit-birit. Ia boleh diubati dengan meminum air yang dicampur sedikit garam.
  • Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.
  • Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

X-COPYConfiguration After installing, you might want to change these default settings: