Nuffnang Ads

Selasa, Januari 07, 2014

BINATANG YANG HIDUPNYA HANYA 3 JAM

USIANYA hanya 3 jam...
Di kenali juga dengan nama 'Tisa’s Flower' adalah sejenis serangga purba. Spesies serangga ini di anggarkan hidup 200 juta tahun yang lalu. Salah satu tempat kemunculan serangga ini adalah di Tisa River.

Di kenali juga dengan nama 'Tisa’s Flower' adalah sejenis serangga purba.
Tisa River atau Sungai Tisa adalah salah satu tempat terakhir di mana setiap tahun serangga ini muncul dalam jumlah yang sangat besar. Kemunculannya menjadi tontonan menarik, “wedding dance” di atas Sungai Tisa.
PELANCONG terpegun melihat fenomena ini.
Hanya beberapa hari di bulan Jun setiap tahun (mungkin juga tidak setiap tahun) Tisa’s Flower menetas, bersama pasangan dan mati. Hanya selama 3 jam segalanya akan berakhir, hidup yang sangat singkat. Serangga jenis ini tidak mempunyai mulut, mereka hidup hanya untuk bersama pasangan lalu mati.
BERMULA dengan kegembiraan
Hidup yang sangat singkat tapi sangat indah, Ini benar-benar menjadi pemandangan menarik yang susah untuk diceritakan hanya melalui gambar atau kata-kata.
Sangatlah menarik untuk menyaksikan fenomena tersebut, yang merupakan salah satu fenomena terindah yang hanya berlangsung selama 5 hari saja di bulan Jun. Ribuan serangga ini terbang dengan semangatnya memenuhi seluruh sungai.
Serangga ini merupakan salah seekor serangga “mayfly” yang terbesar di Eropah. Jenis serangga jantan panjangnya dapat mencapai 12 cm, dari kepala sampai ke ekor. Serangga ini berada pada masa larva selama 3 tahun. Selama 3 tahun tersebut, larva berada di dasar sungai.
SETIA hingga ke hujung nyawa...
Tetapi masa hidupnya sangat singkat iaitu 3 jam saja. Bermula muncul membesar dewasa, berpasang-pasangan kemudian terus mati. Serangga ini mempunyai sayap yang unik, sayap mereka akan berganti kulit setelah mancapai fungsi utamanya.
BERAKHIR dengan kesedihan dan kematian
Fenomena tersebut dikenali dengan nama Tissa Blooming atau Pemekaran Tisa. Setelah membesar dewasa secara normal (setelah beberapa saat berganti kulit), serangga jantan hanya memiliki beberapa jam saja untuk bersama pasangan betina sebelum mereka mati.
Setelah bersama, serangga betina terbang menyusuri sungai untuk memastikan telurnya sudah berada di dalam sungai dan jatuh ke dalam dasar sungai. Kemudian telur tersebut akan menjadi larva dalam waktu 45 hari dan akan menetas setelah 3 tahun.
"TISA RIVER"  menjadi lokasi terakhir serangga unik dan misteri ini
Serangga ini merupakan serangga yang sensitif. Jika berada di sungai, pastilah sungai tersebut merupakan sungai yang bersih. Serangga ini juga menjadi makanan yang bagus buat ikan, sehingga beberapa pemancing menggunakan serangga ini sebagai umpan pada pancing mereka.
3 JAM  usia yang di beri  di manfaatkan dengan sepenuhnya, sebelum ajal menjemput
Pada masa ini serangga 'Palingenia longicauda' sudah musnah di beberapa Negara Eropah dan hanya boleh ditemui di Serbia dan Hungari.-ALAMCYBER2020-

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

X-COPYConfiguration After installing, you might want to change these default settings: