Isnin, November 08, 2010

Cara Check " AntiVirus " Anda

CARA TEST KEBERKESANAN ANTI VIRUS ANDA!!!

Test kemampuan "Antivirus" yang anda gunakan.Pada sistem komputer under windows, "virus" bukan sesuatu yang baru, Program yang sengaja dibuat untuk mengacaukan sistem komputer, menyebabkan komputer kita tidak berjalan sebagaimana biasa, ada beberapa tips untuk melindungi sistem komputer anda,Boleh di dapati di dalam blog ini.Tetapi bagaimana anda mengetahui apakah antivirus anda berjalan dengan baik?Sedikit tips dari blogs ini, untuk menguji kemampuan "antivirus" anda.Untuk menguji antivirus.Anda dapat menggunakan file Eicar test. File ini akan dikesan sebagai "virus" oleh "antivirus" anda.Jika virus palsu ini dapat di kesan, itu bererti "Antivirus" anda berjalan dengan baik.Dan boleh di percayai.Jika tidak segeralah bertukar kepada "antivirus" yang lebih baik dan efektif.
Langkah-langkahnya seperti berikut:

(1) Copy dan pastekan Text dibawah ini ke Notepad kemudian, Save As dengan nama "eicar.com"   pada    desktop komputer anda.

(2) Selamat mencuba !!!! Saya dah cuba dengan antvirus saya,dalam beberapa saat antivirus saya     "PANDA" dah dapat kesan virus ni,dan terus deletekan.


    Di bawah inilah Text atau kod yang perlu di salin dalam "notepad"


X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

X-C/PConfiguration After installing, you might want to change these default settings: