Khamis, Januari 27, 2011

Berjalan kaki otak bijak

Adakah anda bijak? Amalkan senaman berjalan kaki.Pengkaji di university Illinois membahagikan 124 objek kajian kepada dua kumpulan untuk mengkaji kesan senaman dan kaitannya dengan kecerdasan minda.Satu kumpulan diprogramkan dengan senaman jalan kaki 45 minit sehari,tiga hari seminggu.Sementara kumpulan yang kedua melakukan senaman regangan sejam,tiga kali seminggu.

Hasil kajian selepas enam bulan menunjukkan kumpulan pertama yang melakukan senaman berjalan kaki mendapat markah 15 peratus lebih tinggi daripada kumpulan kedua dalam ujian yang direka untuk mengukur kepintaran dan kebolehan untuk fokus.
Saranan saya jika sekolah anak anda berhampiran rumah dalam lingkungan 200 ke 400 meter biarkan mereka berjalan kaki kesekolah.Kerana dengan berjalan kaki otak bijak.Bahaya roti

FAKTA BENAR – Bahaya Roti !!
Oleh,S.M.MOHAMED IDRIS
Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)
Sumber artikel : halaqah.net

Kebanyakan roti dan ban yang dijual di sini melanggar undang-undang dengan sewenang-wenangnya, ia mengandungi terlalu banyak bahan pengawet yang dipanggil asid propionik, walaupun dibenarkan di bawah undang-undang makanan kita, mestilah tidak melebihi paras yang ditetapkan oleh undang-undang.

Mencari kenalan melalui Bluetooth

Sumber : panduan2u.blogspot.com
Adakah anda seorang yang pemalu hendak mendekati wanita?Atau anda teringin untuk mengenali seberapa ramai teman baru tetapi tidak tahu caranya.Usah bimbang,segala masalah itu dapat diselesaikan melalui perkembangan alat komunikasi yang semakin canggih kini,Dengan hanya berbekalkan aplikasi bluetooth,impian anda pasti terlaksana.Caranya mudah dengan hanya memaksimumkan kemampuan fonbit bluetooth yang dikenali sebagai Bluejacking.

Bluejacking dapat dilakukan di tempat yang strategik dan ramai orang seperti dikompleks membelibelah,cafe,pusat sukan dan sebagainya.Pastikan jarak anda lebih kurang 10 meter dari orang yang anda sasarkan dan dia turut memakai bluetooth yang sedang aktif.Kemudian lakukan langkah seperti berikut :

  1. Aktifkan bluetooth pada fonbit anda.
  2.  Beri nama samaran pada mesej anda.Misalnya,gunakan nama yang agak unik yang mampu menarik
  3.  perhatian orang lain seperti 'Zanx_2011'dan simpan sebagai nama bluetooth anda.
  4.  Tulis pesanan yang menggoda untuk dibaca.Kemudian simpan.
  5.  Pilih send via Bluetooth.Fonbit anda akan memulakan proses mencari aplikasi bluetooth lain yang ada
  6.  di sekeliling anda.
  7.  Setelah proses pencarian selesai,pilih salah satu yang menarik perhatian anda,lalu kirimlah    pesanan   tadi.
  8.  Jika kedengaran nada dering berhampiran anda,bermaksud ada tindak balas.
  9.  Tindakan selanjutnya?Terpulang pada anda...Semoga berjaya!!

X-C/PConfiguration After installing, you might want to change these default settings: