Sabtu, Januari 29, 2011

Nokia N97 Mini - Kecil tapi hebat

Nokia N97 agak mengecewakanapabila ia mula-mula dikeluarkan kini keluar pula N97 Mini sebagai usaha Nokia untuk membetulkan kesilapan yang dilakukan pada N97.Saiz telefonN97 Mini telah dikecilkan dengan beberapa ciri diketepikan tetapi fungsi telefon tidak diusik.Dengan itu N97 Mini lebih mudah dipegang dan dimuatkan kedalam poket.

Skrin  pixel tetapi N97 Mini mempunyai saiz 3.2  inci dan resolusi 640 x 360 pixel tetapi ciri sesentuhnya kurang memuaskan berbanding dengan x6 yang lebih baik.Papan kekunci N97 Mini juga adalah memuaskan dan ia lebih ramah jari berbanding N97.


N97 Mini menggunakan Series 60 generasi ke 5 yang pada saya agak ketinggalan berbanding dengan Android atau iOS.Pengguna dan kelancaran aplikasi juga agak perlahan membuatkan sekali-sekala anda agak terganggu.Namun sambungan peranti ini tidak kurang hebatnya,ia menyokong HSDPA,Wi - Fi,Bluetooth 2.0 dan GPS dengan Nokia Maps Storan N97 Mini hanya 8GB dan ia boleh dikatakan kecil untuk telefon yang banyak fungsinya.Keseluruhan saya berikan 7/10...Sungguh memuaskan.

Adobe Umum Peralatan Platform Flash Baru

Platform Flash Baru
Adobe mengumumkan keterdapatan versi beta peralatan platform Flash terbaru iaitu Adobe Flex Builder 4 (Sebelum ini dikenali sebagai Adobe Flex Builder),Adobe Flash Catalyst dan bingkai kerja sumber terbuka Flex 4.Adobe Flash Builder direka untuk membantu pembangun perisian membina aplikasi Internet (RIAS) diperkaya dan Adobe Flash Catalyst pula merupakan peralatan rekaan interaksi profesional untuk membina antaramuka aplikasi pengguna tanpa pengekodan.

Peralatan - peralatan ini menawarkan aliran kerja berintegrasi dan berasaskan bingkai kerja Flex 4.Ia membenarkan pembangun da pereka bekerja lebih mudah dan pantas,Versi beta peralatan terbaru ini boleh dimuatkan di Adobe Labs http://labs.adobe.com/technologies/flash/.

Ovi Store Untuk Pengguna Nokia

Ovi Store untuk muat turun aplikasi mobil secara mudah alih

Tidak semua oran tahu apa yang kita tahu...Ovi Store oleh Nokia kini boleh didapati secara global dan menyokong lebih 75 peranti Nokia termasuk Nokia N97 terkini.
Pelanggan boleh mengunjungi store store.ovi.com menerusi pelayar telefon bimbit,untuk memuat turun,menetapkan dan menambah pelbagai aplikasi menarik,permainan,video,podcast,peralatan ditawarkan secara percuma dan berbayar.

Pengguna Malaysia boleh meningkatkan peranti mereka dengan aplikasi mobil Ovi Store secara memilih ikon Ovi Store di fail Download (muaturun) telefon.Bayaran untuk aplikasi mobil ini boleh dibuat menerusi kad kredit dan tambahan sokongan bahasa serta ciri-ciri baru juga akan dibuat dari semasa ke semasa.Selain itu,penyedia kandungan dan pembangun aplikasi boleh mendaftar untuk meluaskan kandungan ciptaan mereka di Ovi Store menerusi publish.ovi.com.
Ovi Store N97

X-C/PConfiguration After installing, you might want to change these default settings: