Ahad, Mac 06, 2011

Gaddafi dan 40 pengawal wanita !!!

Gaddafi oh Gaddafi...
GADDAFI sentiasa ditemani pengawal peribadi wanita tidak kira siang mahupun malam.PADA Jun 2009, pemimpin Libya, Muammar Gaddafi tiba di Rom, Itali dengan 300 ahli rombongan. Mereka menggunakan tiga buah pesawat Airbus.
Seperti kebiasaan apabila melakukan lawatan ke luar negara, Gaddafi akan membawa bersama khemah gergasi Badwi yang didirikan di tengah-tengah bandar.
Beliau lebih suka tidur bahkan bertemu pemimpin negara asing di khemah itu berbanding hotel mewah.
Pada tahun 2007, Gaddafi bukan sahaja memacakkan khemah di kawasan lapang sebuah hotel lima bintang di Paris malah mempamerkan untanya di situ.
Senarai sisi eksentrik Gaddafi seperti yang dilaporkan akhbar Britain, Daily Mail termasuklah tindakannya membawa unta gurun Sahara sebagai sebahagian daripada rombongan pengiringnya semasa beliau melawat Perancis.
Gaddafi memerlukan lima buah kapal terbang untuk mengangkut semua ahli rombongannya.
Gaddafi memacakkan khemahnya di estet milik jutawan Amerika, Donald Trump di New York semasa menghadiri Perhimpunan Agung, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada September 2009. Gaddafi mengembara dengan membawa khemah bagi menonjolkan asal-usul Badwi.
Masyarakat Badwi merupakan kumpulan puak yang tinggal di kawasan padang pasir di Afrika.
Khemah
Apabila mereka berkelana merentas padang pasir, mereka akan mendirikan khemah bagi bermalam atau berlindung daripada cuaca buruk termasuk ribut pasir.
Kain khemah itu biasanya diperbuat daripada bulu biri-biri yang ditenun dengan tangan.
Dengan memakai gel dan rambut yang diwarnakan semasa tiba di Itali dua tahun lalu, Kolonel itu disifatkan media Barat mirip gaya Raja Pop, Michael Jackson.
Di tengah dadanya tersemat sekeping gambar pemimpin pemberontak Libya yang telah dihukum gantung oleh penjajah Itali pada tahun 1931. Beliau diberi sambutan negara oleh Perdana Menteri Silvio Berlusconi.
Pakaian Gaddafi sememangnya sering menarik perhatian. Beliau gemar memakai jubah yang panjang berjela dan mengenakan cermin mata seperti seorang juruterbang.
Beliau yang memakai topi tentera, kelip merah dan pakaian lengkap seorang kolonel tentera masih mencuri tumpuan.
Namun, pasukan pengawal peribadi Gaddafi, kini berusia 68 tahun, lebih memukau. Mereka memakai uniform khaki dan beret merah sambil menggalas senapang Kalashnikov buatan Rusia.GAYA Gaddafi tidak banyak berubah sejak berkuasa lebih 40 tahun lalu.Kira-kira 42 tahun lalu, Gaddafi menggulingkan raja terakhir Libya, Raja Idris atas nama revolusi Islam. Beliau juga mengisytiharkan dirinya sebagai pelopor sosialisme Islam.
Bagaimanapun, pengawal peribadi wanitanya itu tidak menyorokkan wajah mereka di sebalik burqa.
Menurut Gaddafi, mereka adalah simbol kepercayaannya pada emansipasi wanita.
"Wanita patut dilatih untuk berlawan, jadi mereka tidak mudah dipermainkan oleh musuh," kata Gaddafi.
Raja Afrika
Semua wanita itu dikatakan telah mengangkat sumpah taat setia kepada Gaddafi dan sanggup menyerahkan seluruh hidup mereka untuk lelaki itu.
Ternyata, dikatakan tiada seorang pun daripada mereka pernah meninggalkan Gaddafi baik siang mahupun malam.
Gaddafi juga menegaskan semua pengawalnya masih dara iaitu syarat wajib sebelum dibenarkan bertugas dalam pasukan elit itu.
Malah, pekerjaan yang dianggap berprestij itu sentiasa menjadi buruan wanita Libya.
Mereka dilatih di sebuah kolej khas dan mengikuti program fizikal yang lasak.
Mereka dilatih untuk menjadi pembunuh, pakar senjata api dan mahir dalam seni mempertahankan diri.
Gaddafi akan membuat sendiri pemilihan terakhir, namun ada khabar angin kononnya pengawal peribadi itu turut dikehendaki melayan kehendak seksual Gaddafi.
Wanita-wanita itu memakai lipstik, barang kemas, kuku yang dikilatkan bahkan kasut tumit tinggi tetapi ketangkasan mereka telah diuji berulang kali.
Pada tahun 1998, salah seorang daripada mereka terbunuh dan tujuh yang lain cedera selepas kumpulan fundamental Islam di Libya menyerang kenderaan Gaddafi.
Gadis yang mati itu dikatakan merupakan pengawal kesukaan Gaddafi. Dia 'menerbangkan' dirinya untuk melindungi tubuh Gaddafi.
Dia rela mati ditembusi peluru berbanding membiarkan peluru itu mengenai tuannya.
Kehebatan Gaddafi adakalanya dipuji lawan dan kawan. Malah, ramai yang tertanya-tanya bagaimana Gaddafi, yang pernah dianggap oleh Barat sebagai bapa keganasan dan lelaki di sebalik pengeboman Lockerbie pada tahun 1988, diberi layanan istimewa oleh Berlusconi.

SUASANA lapangan terbang di Tripoli minggu ini yang menyaksikan ramai rakyat asing meninggalkan Libya berikutan pergolakan anti-Gaddafi.


Sebenarnya, tidak ramai pemimpin dunia seperti Gaddafi mengekalkan kuasa dan mengharungi pelbagai tekanan sepanjang 40 tahun pemerintahannya.
Beliau menulis sendiri buku Green Book yang memaparkan pandangan politik dan teori sosialnya.
Apabila beliau berkuasa pada tahun 1969, Gaddafi sanggup menghukum musuhnya tanpa belas kasihan.
Pada tahun 1970, beliau sendiri mengarahkan hukuman gantung sampai mati dilakukan di tempat awam.
Pada tahun 1977, beliau hadir semasa pelajar-pelajar yang memberontak ke atas rejimnya dihukum gantung.
Kuasanya bukan setakat di Libya malah diakui di seluruh Afrika. Dua tahun lalu, Gaddafi menjemput lebih 200 kerabat raja Afrika dan pemimpin puak ke bandar Benghazi yang terletak di pinggir Laut Mediterranean bagi menyokong kempen 'Penyatuan Afrika' Gaddafi.
"Kita mahu tentera Afrika mempertahankan Afrika, kita mahu mata wang tunggal Afrika dan kita hanya perlukan satu pasport untuk mengembara ke seluruh negara di Afrika," beritahu Gaddafi kepada kumpulan itu yang datang dengan memakai mahkota emas dan pakaian kebesaran berwarna-warni.
Selepas peristiwa itu, Gaddafi mula digelar 'Raja Segala Raja' di Afrika. - Agensi

Membongkar khasiat daun mengkudu

Mengkudu Oh Mengkudu...KETIKA orang tua-tua mengamalkan pemakanan buah mengkudu sebagai makanan kesihatan, ramai tidak mengetahui daunnya juga mempunyai fungsi perubatan yang tinggi sebagai bahan atau sebatian antioksida.

Kejutan DNA orang utan

Orang utan Oh Orang utan...

BERBANDING manusia, DNA Orang Utan tidak mempunyai kod genetik yang dikenali sebagai Alu.


KETIKA spesies Orang Utan dikatakan berada di ambang kepupusan, analisis asid deoksiribonukleik (DNA) penuh yang dijalankan oleh sekumpulan saintis menemukan harapan baru.
DNA haiwan primat berkenaan didapati mempunyai genetik yang jauh lebih beragam berbanding apa yang pernah difikirkan.
Kajian berkenaan yang telah diterbitkan dalam jurnal sains Nature, turut membongkar bahawa genom Orang Utan hampir tidak berubah sejak 15 juta tahun lalu, berbanding manusia dan cimpanzi.
Pernah mendiami seluruh Asia Tenggara, hanya dua populasi haiwan berkenaan masih kekal di dalam hutan dan kedua-duanya terletak di kepulauan Indonesia.
Sebanyak 40,000 hingga 50,000 ekor masih hidup di Borneo, manakala di Sumatera, aktiviti perhutanan semula dan pemburuan telah mengurangkan komuniti haiwan berkenaan kepada kira-kira ekor 7,000 sahaja, menurut laporan Kesatuan Antarabangsa Pemuliharaan Alam Sekitar (IUCN).
Kedua-dua kumpulan itu dipisahkan secara genetik kira-kira 400,000 tahun lalu. Hari ini, ia merupakan spesies yang berasingan walaupun berkait rapat. Di Sumatera, ia dipanggil sebagai pongo alelii dan di Berneo, pongo pygmaeus, jelas laporan itu.

MANUSIA boleh mendekati keistimewaan Orang Utan di zoo mahupun di pusat perlindungan dekat habitat semula jadi.


Konsortium antarabangsa yang mengumpulkan lebih 30 saintis menterjemahkan urutan genom penuh Orang Utan Sumatera betina yang digelar Susie.
Mereka kemudiannya melengkapkan turutan genom bagi 10 lagi Orang Utan dewasa, lima dari setiap populasi.
“Kami menemui bahawa Orang Utan mempunyai genetik yang lebih beragam berbanding manusia,” kata Devin Locke yang merupakan pakar genetik di Universiti Washington di Missouri, Amerika Syarikat.
Manusia dan orang utan mempunyai persamaan genetik sehingga 97 peratus, berbanding 99 peratus berbanding manusia dengan monyet.
Namun, kejutan besarnya adalah bilangan yang jauh lebih kecil di Sumatera menunjukkan lebih kepelbagaian dalam struktur sifat DNAnya berbanding ‘sepupunya’ di Borneo.
Walaupun membingungkan, saintis memberitahu ia mungkin dapat membantu memulihara spesies berkenaan dan membantu survivalnya.
“Kepelbagaian genetik Orang Utan adalah berita baik kerana dalam jangka masa panjang, ia mampu membantu dalam usaha mengekalkan populasi seterusnya usaha pemuliharaan,” kata profesor Kolej Perubatan Baylor, Jeffrey Rogers.
Melestari alam
ORANG Utan mampu menzahirkan perbuatan dan ekspresi yang mirip tabiat manusia.


Bagaimanapun, kata Rogers, takdir spesies itu yang kadangkala menonjolkan sikap dan ekspresi yang menakutkan manusia, bergantung kepada usaha manusia melestari alam sekitar.
“Sekiranya hutan musnah, kepelbagaian spesies itu tidak membawa apa-apa makna. Habitat mereka adalah yang paling utama.
“Sekiranya keadaan ini kekal sehingga 30 tahun akan datang, kita tidak akan mempunyai Orang Utan di hutan,” ujarnya.
Para penyelidik juga dikejutkan oleh sedikit perubahan pada kestabilan genom orang utan sejak dua kumpulan habitat itu terpisah dalam jalur evolusi.
Satu petunjuk yang mungkin menjadi punca kurangnya perubahan struktur DNA orang utan adalah ketiadaan kod genetik yang dikenali sebagai Alu, berbanding manusia.
“Dalam genom Orang Utan, kami menemui hanya 250 salinan Alu baru sejak 15 juta tahun lalu,” kata Locke.
MANUSIA dan orang utan mempunyai persamaan genetik sehingga 97 peratus.


Orang Utan adalah satu-satunya spesies terancam teruk yang berumah di atas pokok. Di hutan liar, mereka boleh hidup selama 35 hingga 40 tahun, atau bertahan untuk tempoh 10 tahun lagi.
Orang Utan betina melahirkan anak setiap lapan tahun dan tempoh itu merupakan yang terpanjang berbanding spesies mamalia lain.
Penyelidikan lebih awal menunjukkan spesies berkenaan bukan sahaja dapat mempelajari cara menggunakan alatan, tetapi berkemampuan untuk mempelajari budaya dan memiliki ciri-ciri eksklusif manusia.

Tinjau khazanah Tasik Kenyir

Selain bersuka ria di pekarangan resort, ada yang memilih untuk memancing, meredah keluasan tasik, meneroka gua ataupun bersendirian atas penginapan bot.


KALI ini persinggahan EKSTRA ialah Tasik Kenyir, Terengganu. Terpegun dalam pesona, nyata sekali kawasan takungan air seluas 260,000 hektar itu telah menyuburkan warisan alam semula jadi yang ada di sekelilingnya.
Tidak hairan jika sudah bertahun-tahun lokasi itu memukau hati ramai pengunjung hanya kerana pandangan kali pertama.

X-C/PConfiguration After installing, you might want to change these default settings: