Ahad, Mac 20, 2011

Kenapa takut ular?

Kenapa...?


TAKUTKAN ular merupakan satu perasaan yang berlaku secara terevolusi dalam diri manusia.
TAKUTKAN ular merupakan salah satu daripada fobia yang paling biasa walaupun ramai orang tidak pernah terserempak dengan haiwan ini. Jadi, bagaimana perasaan takut ini terjadi?

Misteri kematian tapak Sulaiman

Misteri ...

KENT - Kehadiran beribu-ribu tapak Sulaiman yang tiba-tiba terdampar di pesisir pantai Teluk Pegwell berhampiran Sandwich, Kent menjadi tanda tanya berikutan jumlahnya yang banyak, lapor sebuah akhbar semalam.

BERIBU-RIBU tapak Sulaiman mati di pesisir pantai Teluk Pegwell, Kent baru-baru ini.

Beberapa orang nelayan dan pengkaji burung menemui beribu-ribu bangkai tapak Sulaiman terdampar sepanjang lapan kilometer di persisiran pantai tersebut.
Para pegawai di Agensi Alam Sekitar Britain memberitahu bahawa tapak Sulaiman mati dipercayai akibat kekurangan spesies kupang yang merupakan sumber utama makanan haiwan itu.
Para pegawai agensi itu juga tidak mempercayai kematian hidupan laut itu mempunyai hubungan dengan fenomena ribut taufan yang melanda pada minggu lalu.

Kaitan genetik dan merokok

KESIHATAN

Kaitan genetik ?


APA kaitan genetik dengan tabiat ini?Saintis menemukan variasi genetik yang membuatkan seseorang itu lebih mudah ketagih rokok dan lebih cenderung untuk menghidap kanser paru-paru.
Seorang perokok yang mewarisi variasi genetik ini daripada kedua ibu dan bapa mereka mempunyai 80 peratus lebih risiko menghidap kanser paru-paru berbanding perokok yang tidak mewarisinya.

Petanda dalam bau

KESIHATAN

Petanda...

Bau air kencing yang kurang menyenangkan juga mungkin berpunca daripada jangkitan di salur kencing.

BAU air kencing boleh membuatkan seseorang bimbang akan tahap kesihatannya.


"Mengapa air kencing saya berbau tengik atau meloyakan?" Mungkin soalan tersebut malu untuk ditanyakan kepada doktor, apatah lagi untuk dikongsi bersama ahli keluarga mahupun teman-teman.

Bila 'hijab' mata dibuka

Kejadian histeria melibatkan 35 pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang yang bermula sejak Mei lalu membuatkan fikiran kita kembali terarah kepada gangguan ini.


SEMASA artikel ini dinukil, masih terngiang-ngiang di pendengaran penulis akan lolongan menggerunkan seorang pelajar perempuan yang seakan mendesak azan Isyak dihentikan kala penulis menuntut di sebuah sekolah berasrama sedekad yang lalu.

Cabaran merawat histeria

Pernah menyaksikan keadaan aneh apabila kasut dan selipar berselerakan tiba-tiba dan batu-batu dari dalam akuarium terkeluar dan tersusun kemas di atas lantai dalam rumah seorang pesakit.


SEORANG pengamal perubatan tradisional, Abdullah Bakar berdoa di hadapan SMK Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang baru-baru ini.
BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Mungkin itu yang boleh digambarkan terhadap mereka yang 'bertarung' dengan makhluk halus yang merasuk mangsa histeria.

X-C/PConfiguration After installing, you might want to change these default settings: