Khamis, Mac 24, 2011

Awas Makan kedondong dapat bayi gergasi

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM


KIRI: Bayi lelaki gergasi seberat 6.15kg yang dilahirkan seorang ibu, Aisha Bee Yasin di Pekan Lama Kampung Baru, Changlun kelmarin.


BUAH kedondong


CHANGLUN - Percaya atau tidak, dengan mengamalkan memakan buah kedondong setiap hari sewaktu mengandung, seseorang ibu mungkin melahirkan bayi dengan berat yang luar biasa.
Itulah apa yang berlaku ke atas Aisha Bee Yasin, 35, yang melahirkan bayi seberat 6.15 kilogram (kg) kelmarin.
Bayi lelaki yang dilahirkan secara normal di sebuah pusat perubatan swasta di sini pada pukul 1.15 pagi itu dipercayai antara bayi terbesar pernah dilahirkan di Malaysia.
Aisha Bee yang berasal dari Air Hitam, Pulau Pinang bukan setakat menjamah sebiji buah kedondong. Setiap hari dia memakan sekilogram kedondong selain memakan dua kuntum bunga ros merah bermula daribulan kedua kehamilan.

Lima fakta yang anda kena tahu

PERTINGKATKAN kualiti kesihatan anda dengan lima fakta kesihatan paparan Kosmo! pada minggu ini untuk kebahagiaan anda sekeluarga.


Kebaikan kerja sampingan
SATU kajian mendedahkan golongan pesara yang bekerja secara sampingan sebelum meninggalkan dunia pekerjaan lebih rendah risikonya untuk mendapat penyakit-penyakit serius.
Lebih 12,000 orang yang berusia antara 51 hingga 61 tahun telah ditemu bual selang setiap dua tahun antara tahun 1992 dan 1998. Dalam kajian tersebut, para peserta itu juga diminta menjawab satu penilaian kesihatan mental asas.


Hasil kajian mendapati, kesihatan fizikal dan keupayaan harian diri adalah lebih baik dalam kalangan mereka yang mempunyai pekerjaan sampingan sebelum bersara. Sebabnya, penggunaan pemikiran kritikal secara berterusan dalam aktiviti harian mampu meningkatkan daya ketajaman minda.
Meneruskan pekerjaan biarpun pada usia emas pula akan membantu golongan itu mengekalkan interaksi dengan masyarakat.
Sebaliknya, bersara sepenuh masa akan mengakibatkan kurangnya penglibatan mereka dalam aktiviti masyarakat sekali gus menyukarkan tekanan ditangani. B>- Journal of Occupational Health Psychology
Kesan BPA ke atas kesihatan

Punca rasa gatal

Kira-kira 42 peratus daripada pesakit yang menjalani dialisis buah pinggang akan menderita masalah gatal kronik berikutan kerosakan fungsi ginjal.


KAJIAN mendedahkan apabila seseorang menggaru, tahap emosi dan memori negatif mereka berkurangan.


DIANGGARKAN sekitar sembilan peratus daripada populasi dunia menggaru atau mengalami kegatalan kulit pada sebarang masa. Golongan wanita dikatakan lebih cenderung menggaru berbanding lelaki. Malah, ada ketikanya kanak-kanak juga tidak dapat menahan rasa gatal dan terpaksa menggaru.

Gambar mabuk cetuskan kejutanSEORANG wanita mabuk dengan seluar dalamnya terlondeh ke bahagian kaki di Cardiff pada Jumaat lalu.


CARDIFF - Gambar seorang wanita mabuk dengan seluar dalamnya terlondeh sehingga di bahagian buku lali dan berjalan terhuyung hayang telah memberi kejutan berhubung budaya minum arak di Britain, lapor sebuah akhbar semalam.

Awas Punca kereta terbakar

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM

Sebanyak 45 peratus akibat pengubahsuaian enjin kenderaan yang ekstrem.

KEBAKARAN boleh berlaku di mana-mana sahaja.


SAYA tidak ingat apa-apa kecuali jeritan Allahuakhbar suami sebelum saya tercampak keluar menerusi cermin depan bersama anak kedua yang saya peluk erat.
“Dalam keadaan separuh sedar, saya cuba meminta tolong daripada orang ramai supaya selamatkan suami dan seorang lagi anak saya yang berada di dalam kereta yang terbakar.”

Rahsia pelari kulit hitam

Prestasi manusia terpantas dunia, Usain Bolt di balapan sering dikaitkan dengan faktor diet khas, kelebihan genetik dan ketahanan fizikal.
PELARI pecut dari Jamaica, Usain Bolt, mengejutkan khalayak peminat sukan balapan apabila memecahkan tiga rekod dunia dalam tempoh dua tahun.

Gempar wanita dakwa pernah jadi Permaisuri MesirNILEEN melakukan pembedahan kosmetik supaya wajahnya mirip Permaisuri Nefertiti.
SATU ukiran patung menunjukkan wajah Permaisuri Nefertiti.SEORANG ibu tunggal, Nileen Namita sanggup melakukan lebih 50 pembedahan plastik sejak lebih 20 tahun lalu kerana dia percaya dirinya pernah hidup sebagai isteri Firaun Akhenaten, Permaisuri Nefertiti di Mesir.
Menurut sebuah akhbar semalam, Nileen yang berumur 49 tahun telah membelanjakan sebanyak £200,000 (RM1.1 juta) bagi melakukan satu siri pembedahan kosmetik supaya wajahnya mirip Nefertiti.

Gempar Mayat harum selepas 26 tahun ditanam


KUBUR Kiai Abduulah di Tangerang, Jakarta.
JENAZAH seorang ulama di Indonesia, Kiai Abdullah H. Mukmin yang meninggal dunia pada 22 Oktober 1983 berbau wangi manakala kain kapannya masih elok ketika kuburnya digali untuk dipindahkan ke tempat lain di Tangerang, Jakarta, baru-baru ini.
Menurut sebuah akhbar semalam, mayat Kiai Abdullah tidak reput dan masih berada dalam keadaan baik sama seperti ketika ditanam 26 tahun lalu.

X-C/PConfiguration After installing, you might want to change these default settings: