Isnin, Mei 23, 2011

Siapa musuh Malaysia?

Persoalan seperti siapa musuh Malaysia dan tuduhan rasuah apabila sistem pertahanan negara dibangunkan kadangkala menjadi stereotaip yang menjelekkan. Sedangkan rakyat negara jiran cukup berbangga dengan kemajuan pertahanan mereka.

PASUKAN tentera darat tidak pernah dipinggirkan dalam pembelian peralatan-peralatan terbaru untuk meningkatkan kecekapan pasukan. – Gambar hiasan


SEJAK kebelakangan ini setiap perolehan aset pertahanan negara dipandang negatif seperti apa yang berlaku dalam perolehan Eurocopter EC-725 dan kapal selam Scorpene.

Pita keluarkan sinar X?

Penemuan yang mengagumkan...TULANG jari menerusi sinar X pita perekat.PENEMUAN terbaru yang mengagumkan saintis mendapati pita berperekat bukan sahaja bersifat hampir lutsinar, tetapi boleh digunakan untuk mengambil imej sinar X.
Saintis mendapati perbuatan menarik pita dari gulungan pita perekat Scotch akan mengeluarkan percikan kecil sinar X yang berkuasa untuk mengambil imej tulang dalam jari dan tangan.
Penemuan luar biasa ini telah dibuat oleh sekumpulan pengkaji dari University of California bagi menguji kesahihan dakwaan lisan saintis Soviet pada tahun 1950-an bahawa pita berperekat apabila diasingkan pada kelajuan yang tepat boleh mengeluarkan spektrum tenaga sinar X.
Menyiarkan hasil kajian di dalam jurnal Nature, para penyelidik menggunakan sebuah mesin penarikan bermotor pada gulungan pita Photo Safe 3M Scotch pada kelajuan tiga sentimeter sesaat.

X-C/PConfiguration After installing, you might want to change these default settings: