Khamis, Mei 26, 2011

Kebebasan blog Maghribi

Di Maghribi, penulis blog bebas menulis apa sahaja. Tetapi mampukah ia bertahan lantaran banyak isu sensitif dibincangkan tanpa tapisan?

MAGHRIBI hari ini mempunyai 30,000 blog dengan empat juta langganan internet.


MUNGKIN tidak sehebat dengan jutaan blog yang terdapat di Barat tetapi dunia blog di Maghribi telah melangkaui satu era baru dengan pengelasan sebagai zon bebas untuk berucap atau menulis pendapat dalam negara yang majoritinya terdiri daripada penganut Islam konservatif. Terletak di utara benua Afrika, blog di Maghribi atau juga dikenali sebagai Blogoma menjadi rumah kepada kira-kira 30,000 laman.

Ubi kemili bentuk kaki

Ubi kemili bentuk kaki tidak akan dijual

PEKAN - "Mak cik akui, ramai orang dari jauh dan dekat datang ke rumah semata-mata mahu melihat dan membeli ubi kemili berbentuk kaki kanak-kanak." 
Demikian kata Juriah Ismail, 71, pemilik ubi berkenaan ketika ditemui di rumahnya di Kampung Tanjung Pulai, di sini semalam.

JURIAH menunjukkan ubi kemili berbentuk kaki kanak-kanak yang menjadi tumpuan dan rebutan orang-ramai di rumahnya di Kampung Tanjung Pulai di Pekan semalam.


Bagaimanapun, Juriah berkata, sehingga kini hatinya tidak terbuka untuk menjual meskipun ubi kemili tersebut pernah ditawarkan oleh sesetengah pihak dengan harga ribuan ringgit.

X-C/PConfiguration After installing, you might want to change these default settings: