Sabtu, Mei 28, 2011

Seram Sarang penungguTERDAPAT beberapa kejadian histeria yang dikaitkan dengan makhluk halus yang menghuni pokok. - Gambar hiasanPOHON rendang di lokasi terpencil di kawasan tempat letak kereta Utusan Melayu di Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur itu sudah lama dikaitkan dengan kisah seram. Keadaannya yang seperti ‘tidak boleh diusik’ membuatkan ada yang bertanggapan ia berpenunggu.

Realiti 'ketaksuban' gulaANDA suka makanan manis? Jadi, jangan terkejut jika ada yang mengatakan bahawa anda kelihatan lebih tua daripada usia sebenar! Ini bukan kritikan tidak berasas.
Pakar dermatologi terkemuka dunia, Dr. Nicholas Perricone telah berkali-kali menekankan bahawa gula adalah perosak keremajaan kulit.

Mi segera bukan penyebab kanser


MI segera termasuk yang dijual dalam cawan disahkan Kementerian Kesihatan sebagai bukan penyebab kanser. 
- Gambar Hiasan

KUALA LUMPUR - Penggemar mi segera kini tidak lagi perlu bimbang menikmati hidangan tersebut kerana Kementerian Kesihatan semalam mengesahkan ia bukan penyebab pelbagai penyakit termasuk kanser.
Penjelasan itu sekali gus menafikan amaran Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) pada 21 April lalu bahawa makanan itu perlu dijauhi kerana ia memudaratkan kesihatan.
Kementerian dalam kenyataan semalam menjelaskan, dakwaan CAP itu tidak berasas kerana tidak disokong bukti saintifik.

Awas Tekanan angin tayarTEKANAN angin tayar yang kurang boleh meningkatkan risiko kemalangan. - Gambar hiasan


RAMAI dalam kalangan kita menggunakan kereta saban hari tanpa memberikan tumpuan kepada elemen keselamatan yang paling penting iaitu tayar.

Emas timbul di belakang rumahKAMALUDIN menunjukkan lokasi barang kemas muncul di kampungnya di Tapah, Perak.


OBSESI masyarakat terhadap emas dan harta karun tidak pernah pudar. Mereka sanggup meredah hutan dan mengorek tanah, malah menggunakan bomoh bagi mengesan lubuk harta tersebut.

Barang kemas timbul dari tanahSEBAHAGIAN koleksi gelang dan rantai yang dikatakan keluar dari tanah di Kampung Muhibbah, Tapah.


TAPAH - Seorang warga emas, Hamidah Bakar, 65, tidak menyangka kawasan di halaman belakang rumahnya rupa-rupanya tertanam berguni-guni harta karun yang didakwa berusia ratusan tahun.

Berita Sains

NGIN tahu perkembangan terkini dunia sains yang boleh membantu meningkatkan kualiti kehidupan anda? Ikuti Berita Sains di alam cyber2011. 
Gula-gula lahirkan pengganas?
KANAK-KANAK yang makan gula-gula setiap hari cenderung menjadi seorang yang ganas apabila dewasa, menurut satu kajian terbaru.
Data daripada 17,500 peserta dalam kajian statistik British mendapati, kanak-kanak berusia 10 tahun yang makan coklat, gula-gula atau konfeksionari lain setiap hari secara signifikan lebih cenderung disabitkan jenayah keganasan pada usia 34 tahun.


SEJAUH manakah gula-gula boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi ganas apabila mereka dewasa?

Kitar semula air kencingANGKASAWAN meminum air kencing yang dikitar semula ketika berada di angkasa lepas.


DI stesen antarabangsa angkasa lepas, para angkasawan meminum kencing yang dihasilkan dengan memprosesnya menjadi air yang boleh diminum. Ini termasuk peluh badan.

Misteri batu bergerak di gurun Amerika SyarikatGAMBAR menunjukkan sebongkah batu yang meninggalkan jejak laluannya di Taman Negara Death Valley, Amerika Syarikat.


LOS ANGELES - Beberapa batu besar ditemui saintis-saintis Amerika Syarikat (AS) telah bergerak di padang pasir Taman Negara Death Valley, lapor sebuah akhbar semalam.

X-C/PConfiguration After installing, you might want to change these default settings: