Sabtu, Oktober 08, 2011

Teori hari kiamat

Kalendar kaum Mayan meramalkan kiamat berlaku pada 2012 dan seluruh dunia kini berbicara mengenainya. Apakah bentuk-bentuk kemusnahan yang mungkin boleh terjadi pada dunia?
RAMALAN tarikh kiamat bukan perkara baru. Sudah acap kali penduduk dunia dimomokkan dengan ramalan hari kiamat berlaku pada tarikh tertentu, namun ternyata nafas dunia belum terhenti. Seorang petani di New England pernah meramalkan kiamat berlaku pada 23 April 1843 sehingga memiliki pengikut yang digelar The Millerites. Tarikh 1 Januari 2000 juga tidak terkecuali antara yang pernah diramalkan.

Kiamat dari perspektif agama


Walaupun sifat sebenar hari kiamat tidak diketahui, namun terdapat gambaran-gambaran yang diberikan dalam al-Quran tentang hari kemusnahan yang juga disebut sebagai as-Sa’ah.


DIRIWAYATKAN dalam hadis, banyak bencana alam terjadi sebelum kiamat. - Gambar hiasan


TIDAK ada sesiapa boleh menyangkal bahawa kepercayaan kepada hari kiamat turut didasari dengan unsur keagamaan. Justeru, kupasan berdasarkan perspektif agama adalah perlu untuk mengelakkan tersasar pemahaman.

Muslihat belaan setia

Toyol dan kejahatan yang ditugaskan kepadanya adalah berpunca daripada niat sesat si pemuja. Seperti yang dialami penduduk kampung di Kuantan, Pahang baru-baru ini, rata-rata percaya kecurian itu bukan dilakukan manusia.
SEPERTI kanak-kanak biasa, Mohd. Amirul Mohd. Zainuddin, 11, gemar bermain pada waktu petang bagi merehatkan fikiran selepas mengikuti sesi persekolahan yang memenatkan.

Coli rosakkan payu dara

SETIAP wanita perlu memakai coli yang sesuai dan selesa dengan kehendak payu dara.


PEMILIHAN saiz coli yang salah boleh mengakibatkan kerosakan jangka panjang pada tisu dan bentuk payu dara sekiranya terus dibiarkan.

‘Kenderaan NGV umpama bom’KERETA menggunakan NGV ini meletup di sebuah stesen minyak di Cheras tahun lalu, mujur pemandunya terselamat kerana berada di hadapan kenderaan itu sewaktu kejadian.

PETALING JAYA – Beribu-ribu kereta di jalan raya yang menggunakan gas asli sebagai bahan api diibaratkan seperti ‘peluru berpandu bergerak dengan bom’, menurut Persatuan Pengguna Air dan Tenaga Malaysia (WECAM).

X-C/PConfiguration After installing, you might want to change these default settings: