Ini dia bakal ‘ayam goreng’ yang sudah di cuci oleh si peniaga |
Bakal ‘ayam goreng’ ini di bakar untuk menghilangkan bulu |
Setelah itu dicuci dan dipotong2 sebelum dimasak sehingga menyerupai daging ayam |
kemudian di gaul berbagai rempah dan siap untuk di goreng |
Bakal ‘ayam goreng’ sekarang sudah menjadi ‘ayam goreng’ |
Sebijik macam ayam goreng asli |
Sekarang ayam goreng ‘palsu’ ini di hidangkan panas-panas |
Beginilah hasilnya setelah siap :
Awas ! Jangan Terbeli Ayam Palsu Di Gerai Tepi Jalan -
Walaupun kelihatan sama sekali dengan ayam goreng yang sebenar, dibawah ini sedikit tips untuk membezakan antara ayam goreng tikus dengan ayam goreng sebenar :
1. Dari segi dagingnya, walaupun sama-sama putih dan rasanya benar-benar mirip, akan tetapi daging tikus lebih banyak lemaknya dan seratnya lebih halus daripada ayam sebenar (seperti gambar diatas yang penuh dengan minyak dibahagian paha).
2. Dari segi kulitnya, perhatikan lebih teliti lagi apakah pori-porinya besar atau kecil. Kalau pori-pori kecil, kemungkinan yang pernah tumbuh adalah rambut. Pori-pori dari bulu (ayam) adalah lebih kasar daripada pori-pori bulu (tikus)
3. Dari segi tulangnya (Yang ini agak susah), kalau ayam: bahagian dada ada tulang rawan, kalau di paha ada tulang paha yang besar, kalau punggung ada tulang-tulang rusuk, dsb. Kalau tikus terdapat sedikit sekali tulang di bahagian punggung nya, dsb.
4. Dari segi harga, kalau harganya terlalu murah, kemungkinan besar adalah ayam goreng jadian.
sumber/ilangjoss.blogspot.com/
2 ulasan:
err... Kat Malaysia ada ke?
Rasanya ada kot...Tapi kalu pegi negara jiran kena lebih wasapada ler.Thanks Shafiq atas respon anda.Selamat berpuasa.
Catat Ulasan