Nuffnang Ads

Ahad, Mac 30, 2014

KIAMAT MAKIN HAMPIR

SEBUT sahaja mengenai dunia akhir zaman atau lebih dikenali hari kiamat, pasti semua orang di dunia ini akan berasa gerun mendengarnya.

Pelbagai gambaran dan persoalan akan bermain dalam kotak fikiran mereka.
FILEM berkenaan Hari Kiamat ciptaan Hollywood
Mungkinkah bumi ini bakal hancur seperti yang diimiginasikan dalam beberapa filem Barat bertajuk The Day After Tomorrow, Knowing, Amageddon, 2012 atau lebih teruk daripada semua itu.

Mahu atau tidak, tiada satu makhluk pun di muka bumi ini dapat melarikan diri atau melawan hari kiamat.

Hari penghabisan itu pasti akan menjelma namun masa dan tarikh kiamat secara tepat tiada siapa yang mengetahuinya kecuali Allah.

Menurut seorang penulis antarabangsa, Imran N. Hosein, ungkapan dunia akhir zaman juga boleh diistilahkan sebagai akhir usia atau kemuncak kepada akhir sejarah.

“Sebelum kedatangan hari kiamat, Nabi Isa akan kembali ke dunia ini sebagaimana yang disabdakan oleh Rasulullah SAW dan ini adalah salah satu daripada 10 tanda besar kiamat".

Al-Quran menguatkan lagi kisah kembalinya Isa ke bumi sebagai tanda segala tanda bagi hari terakhir.
MANUSIA akhir zaman semakin kejam dan berbunuhan sudah dianggap satu perkara biasa terutama di negara bergolak
“Tercetus kacau-bilau dan ketidakadilan sesama manusia selain kejadian gempa bumi semakin banyak dan dahsyat".
Mengikut buku tulisan Imran bertajuk Signs Of The Last Day In The Modern Age, antara tanda besar kiamat yang lain pula adalah dajal dibebaskan, yakjuj dan makjuj dibebaskan, kehadiran asap dan kemunculan d’abbatul ard iaitu makhluk dari bumi di Tanah Suci.

YAHUDI PERINTAH DUNIA

Mengulas lanjut petanda tersebut dengan beberapa rentetan peristiwa yang telah berlaku pada masa kini.

Dalam sebuah lagi buku karangan Imran bertajuk Jurusalem In The Quran, beliau memperincikan dajal termasuk impian terbesar kaum Yahudi selama lebih 2,000 tahun yang mahu kembali ke Tanah Suci dan memerintah semula negara Israel.

“Pada masa ini, impian orang Yahudi seolah-olah hampir tercapai kerana mereka sudah kembali ke Tanah Suci Baitulmuqadis dan bebas melakukan apa sahaja termasuk penindasan dan kekejaman terhadap penduduk Palestin.

“Negara Israel berjaya dibentuk pada tahun 1948 dan diiktiraf Amerika Syarikat (AS) sekali gus menjadi pelindung kepada negara terbabit".

Sekarang impian agung golongan Zionis itu adalah untuk menjadi negara yang memerintah dunia dan melantik seorang raja yang memerintah dari Baitulmuqadis.

Mengikut sangkaan kaum Yahudi itu, impian tersebut tidak mungkin tercapai tanpa kehadiran Al-Masih.

Namun apabila dilihat dari sudut Islam, Al-Masih itu adalah dajal (Al-Masih palsu) yang berjaya menipu orang-orang Yahudi bahawa bantuan dari tuhan telah membolehkan mereka hampir kepada impian ini.
TRAGEDI alam sekitar besar-besaran semakin kerap berlaku dan yang terakhir belaku di wilayah Miyagi, Jepun
Selain dajal, pergerakan bumi di timur dilihat berlaku apabila bencana tsunami melanda bahagian Asia Tenggara sehingga mengakibatkan kematian ratusan ribu nyawa manusia pada 2004.

“Kehadiran asap pula bukan sahaja dilihat kepada kejadian kabus atau jerebu sebaliknya turut melibatkan pencemaran alam sekitar sehingga berlakunya kepanasan global.

“Keadaan ini semakin dirasai pada hari ini dan impaknya kita telah lihat seperti banyaknya kejadian bencana seperti gempa bumi, banjir dan taufan".

Bagaimanapun, beberapa tanda-tanda kecil menjelangnya kiamat sudah dapat dilihat jelas pada hari ini.
Antara tanda kecil kiamat seperti zina bermaharaja lela sehingga menyebabkan ramai anak luar nikah dilahirkan.

“Sebagai contoh, keruntuhan moral di negara Israel sendiri sangat dahsyat sehingga kegiatan perhambaan seks kini subur di sana.

“Hal ini adalah bertentangan dengan nilai-nilai perbuatan mulia dan nyata sekali bahawa sebuah masyarakat jahiliyah kini menghuni Baitulmuqadis".

Dari segi ekonomi pula, amalan riba yang dikenali sebagai kegiatan memberi pinjaman wang pada kadar faedah tertentu semakin berleluasa di seluruh dunia.

MALAPETAKA RIBA

Riba diharamkan Allah manakala Rasulullah SAW mengingatkan umat Islam terhadap bahaya riba kerana ia merupakan senjata paling utama ke atas keruntuhan ummah.

“Kegiatan riba secara universal telah pun berlaku dan menjadi kenyataan pada hari ini namun malangnya mereka tetap mengisytiharkan sebagai negara yang mengamalkan ciri-ciri Islam dan syariah.
DUIT kertas yang semakin hari semakin susut nilainya...berbanding emas
“Di serata dunia hari ini, negara-negara sekular menghalalkan penggunaan duit kertas yang sentiasa susut nilainya menyebabkan kekayaan sesebuah masyarakat lenyap dan lebih malang lagi terpaksa menjadi hamba".

Sistem ekonomi dunia hari ini turut menyaksikan bahawa kekayaan tidak lagi akan dinikmati oleh semua golongan secara sama rata.

Di seluruh dunia hari ini, golongan yang kaya akan terus kaya dan yang miskin pula terbelenggu dalam kemiskinan selama-lamanya.

Apa yang nyata kini, berdasarkan ajaran Islam, hari kiamat adalah hari semua manusia dibangkitkan selepas kematian dan segala amalan ketika di dunia dihitung.

Bagi mereka yang berbuat baik dan beramal soleh diberikan ganjaran syurga dan bagi mereka yang ingkar dibalas neraka.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

X-COPYConfiguration After installing, you might want to change these default settings: