NUFFNANG

Isnin, Mac 07, 2011

Sambal Daging Salai Bergajus


Bahan-bahan:
600 gm daging salai
10 tangkai cili kering - dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
2 sudu teh jintan manis - dikisar
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar sos tomato
100 gm gajus goreng
1 cawan santan pekat
1 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - dimayang
2 cm lengkuas - ditumbuk
1 cm halia - ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak, tumis semua bahan yang telah ditumbuk hingga bangkit baunya. Masukkan daging salai, sos tomato dan serai. Balik-balikkan.
2. Tuangkan santan pekat, biar sampai kering dan pecah minyak.
3. Masukkan pula kerisik, garam dan gula. Kacau rata.
4. Sebelum diangkat, masukkkan gajus.

Tiada ulasan:

NUFFNANG

X-C/P



Configuration After installing, you might want to change these default settings: