Sabtu, April 11, 2015

Video: Lubang api neraka muncul di Urumqi, China

Lubang api yang mengeluarkan haba panas, membimbangkan penduduk Urumqi di Xinjiang.
BEIJING 10 April – Penduduk yang tinggal di sekitar bukit di luar bandar Urumqi, Xinjiang melahirkan kebimbangan dengan kemunculan sebuah lubang yang mengeluarkan haba panas dan api di kawasan itu sejak beberapa minggu lalu.

Portal berita People’s Daily Online melaporkan, haba panas sehingga mencecah 792 darjah Celsius itu boleh dirasai sejauh dua kilometer dari lubang tersebut.

Portal berita Mail Online pula melaporkan, rakaman video me­nunjukkan dahan pokok terbakar apabila penduduk menolaknya ke arah lubang seluas kira-kira 910 sentimeter lebar itu.

Penduduk tempatan membe­ritahu media China bahawa mereka menyedari kawasan ber­kenaan agak panas sebelum lubang ber­kenaan muncul.

Biro Geologi Meitian Xinjiang memaklumkan, kawasan tersebut tidak terletak di kawasan gunung berapi.

Seorang jurutera biro itu, Huang Wei berkata, lubang tersebut mungkin muncul selepas lapisan arang batu di dalam tanah habis terbakar yang menyebabkan lapisan permukaan runtuh.

“Fenomena ini telah wujud di kawasan berkenaan sejak beberapa dekad lalu,’’ katanya kepada stesen televisyen China Sentral TV Station.

Beliau berkata, asap boleh dilihat keluar dari tanah di bukit ber­kenaan ketika musim bunga dan musim luruh.

Penyelia Biro Kejuruteraan Kebakaran Meitian Xinjiang, Chen Long berkata, kawasan itu dipenuhi lombong arang batu pada 1970-an.

LIHAT VIDEO LUBANG NERAKA MUNCUL DI CHINA

Tiada ulasan:

X-COPYConfiguration After installing, you might want to change these default settings: