Nuffnang Ads

Ahad, Mac 20, 2011

Kaitan genetik dan merokok

KESIHATAN

Kaitan genetik ?


APA kaitan genetik dengan tabiat ini?



Saintis menemukan variasi genetik yang membuatkan seseorang itu lebih mudah ketagih rokok dan lebih cenderung untuk menghidap kanser paru-paru.
Seorang perokok yang mewarisi variasi genetik ini daripada kedua ibu dan bapa mereka mempunyai 80 peratus lebih risiko menghidap kanser paru-paru berbanding perokok yang tidak mewarisinya.
Dan pewaris itu juga menunjukkan ia menghisap dua batang rokok lebih daripada kadar purata dalam sehari serta lebih sukar untuk berhenti merokok.
Kajian yang dilaporkan di dalam jurnal Nature and Nature Genetics ini mendapati variasi genetik tersebut, yang mengawal reseptor nikotin pada sel, dapat menjawab persoalan terhadap misteri kepada rantaian tabiat merokok, ketagihan nikotin dan kanser paru-paru.
Kajian baru itu mengejutkan kerana ia menyasarkan kawasan kod genetik yang tidak berkaitan dengan keseronokan dan ganjaran ketagihan.

7 ulasan:

FD berkata...

jangan merokok la, habis cerita.. kalau dah kne, susah nak recover..

namialus67 berkata...

Ha..ha..betul tu,saya tak merokok.Thanks beri komen.

FD berkata...

waa... rajin update blog.. 1 hri ni dah 3 update?! hang belajar ktne?

psst: kalau hang constant komen kat blog sy ni, blog hang akan sy feed la :D

namialus67 berkata...

Rajin tak jugak la,cuma ikut mood,idea n bahan la.Blog "FD"pun dahsyat gak...banyak widget n teknologi canggih yang digunakan.Yang kawan pun tak berapa faham..(index.php),unction_exists(‘the_tags’),CSS (stylesheet.css) behaviour control N BANYAK LAGI LER...HEBAT TU.

FD berkata...

trimas sbb datang ke dylandy.net n komen.... blog ni dah msuk dlm snarai feed ... >.<

namialus67 berkata...

Thanks aa...

arisriyadi berkata...

thanks your info nice post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

X-COPY



Configuration After installing, you might want to change these default settings: