Nuffnang Ads

Menarik untuk dibaca!

Loading...

Khamis, Mac 20, 2014

MH370 : RAAF gagal kesan serpihan di Lautan Hindi

 Pesawat P-3 Orion Tentera Udara Diraja Australia (RAAF)
KUALA LUMPUR - Lembaga Keselamatan Maritim Australia (AMSA) melaporkan cuaca buruk menyebabkan Tentera Udara Diraja Australia (RAAF) berdepan masalah mengesan objek yang dicerap satelit di selatan Lautan Hindi yang boleh dikaitkan dengan pesawat Malaysia yang hilang.

Dalam tweetnya, AMSA menyatakan kepulan awan dan hujan mengehadkan jarak penglihatan anak kapal pesawat P-3 Orion RAAF dalam usaha mencari objek itu yang dicerap satelit kira-kira 2,500km dari barat daya bandar raya Perth di Australia.

Hari ini, Perdana Menteri Australia, Tony Abbott berkata, imej satelit itu mencerap dua objek yang mungkin berkaitan dengan pencarian pesawat Malaysia Airlines MH370.

Pesawat Boeing 777-200ER itu yang membawa 239 orang, berlepas ke Beijing dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 8 Mac lepas dan hilang sejak itu yang kini masuk hari ke-13.

Pesawat itu dicari di Laut China Selatan namun kawasan pencarian diperluaskan dengan merangkumi sebahagian besar kawasan barat Malaysia termasuk Lautan Hindi, apabila pesawat itu dipercayai melencong daripada laluan asal penerbangannya setelah seseorang secara sengaja mematikan sistem komunikasi pesawat dan pesawat itu terbang untuk beberapa jam selepas itu.

Pencarian kini ditumpukan ke dua koridor iaitu koridor utara yang merangkumi Kazakhstan, Turkmenistan hingga ke utara Thailand dan koridor selatan yang merangkumi Indonesia hingga ke selatan Lautan Hindi. - Bernama

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

X-COPYConfiguration After installing, you might want to change these default settings: